Efectul Seebeck: Ce este și cum funcționează pe un computer curent

Pentru a înțelege efectul Seebeck musai să înțelegem cevasi la fel de neamestecat ca operațiunea unui Procesor or GPU calorifer și bineînțeles materialele din oricine este marime. Este adevărat că aceste materiale variază în compoziție, asadar pentru a executa potential aiest influenta și pentru a da insemnare întrebării, vom comasa totul pe două metale unice.

Efectul Seebeck: Ce este și cum funcționează

Efectul Seebeck sau valoare absoluta de tocmeala a curentului electric cu două metale și două temperaturi

Seebeck

Acest influenta îl are ca tatăl său aflator Thomas J. Seebeck, un medical natura și cercetător mecanic initial din Estonia oricine a dezvelit, dintre altele, efectul termoelectric, frecvent și sub denumirea de efectul Peltier-Seebeck, intrucat ambele stau la baza economica așa-numitelor termocuple .

Efect de seebeck este, prin continuare, opusul inca cunoscutului influenta de peltier pentru PC și se bazează pe o premisă vartos simplă: crearea energiei electrice prin căldura generată sau, conj spus, a se preface căldura în sarcina.

Seebeck a dezvelit că un curent electric a fost obținut într-un circuit marime din două metale omogene cu două joncțiuni la temperaturi diferite. Dar oricine este începutul acestui fenomen antropogen?

Acest influenta este potential, deoarece metalele răspund divergent la diferența de temperatură și, prin continuare, creează un curent (sfoara) oricine, în același scopot, a da un câmp magneticesc, totul datorită așa-numitilor electroni de încărcare, oricine se vor a populariza de la capătul amabil la delasator. , deoarece în cea din urmă există o desime mai mică a transportatorilor fierbinți și viceversa.

Puteau să-și creeze propriile curente pentru un fan?

Seebeck-2

După ce ai înțeles aiest munca, musai oarecum să te gândești la orisice încălzire termică din aluminiu și arama, intrucat căldura este emisă de CPU sau GPU. Avem toate ingredientele: căldură, două metale și un circuit oricine este marime prin sudurile rarunchi cu două temperaturi diferite, cea a cipului în sine și friguri aerului din aripioare.

Vezi mai mult:  Cele mai bune aplicații pentru măsurarea temperaturii computerului dvs.

Deci, de ce nu este generată dinamism din orisice calorifer oricine îndeplinește aceste condiții? Nu ar a se cadea să se bazeze pe Plăci de bază să funcționeze și ar a merge fi reglementată de PWM ca singură funcție parazitară, așa cum fac în comun pompele AIO.

Teoria ar executa minuni dacă nu ar fi fost pentru doi factori: sunt necesare niște lipitori imensitate mai bune decât astăzi, ceea ce ar executa ca prețul fiecărui calorifer să fie mai distins, iar în al doilea rând, efectul Seebeck este terminal de ineficiente .

Seebeck-vs-Peltier

Pentru ca această parere să fie realizată și să lase costurile menționate osebi, ar fi amenintare de o suma vartos spatios de căldură pentru a darui milivolte stabile.

Dacă avem amenintare de vreunul sau doi volți, apoi vorbim impotriva temperaturi mai tipice unei turnătorii metalice decât a unui computer. Cu leasa pe oricine le obține un procesor curent sau un GPU, cu impovarat musai să depășim forța de proiectare, fără axa și fără lame, asemenea încât industria, deși ține spinare de aiest influenta apoi când proiectează produsele rarunchi, menține ventilatoarele cu PWM-ul lor corespunzător sau cu 3 pini din motive evidente.

Cea mai apropiată industrie de calculatoare a parvenit să folosească căldura ca sursă de mișcare a ventilatorului a fost cu Motorul circular și a fost un eșec, cevasi ce vom pedepsi într-un alt pont.

Vedeți postarea: Efectul Seebeck: Ce este și cum funcționează pe un computer curent

Site-ul web:https://mokoyuma.com

Categorie: tehnologie

Leave a Reply